
El CCCC acull el somriure de la falla municipal infantil 2020-2021 .
Eva Ortega – 12 de març de 2021.
El Centre del Carme Cultura Contemporània de València ha inaugurat este mateix matí l’exposició antològica dels artistes fallers Ceballos&Sanabria, “El Somriure de les Falles”.
L’acte ha estat presentat pel director del centre, José Luis Pérez Pont qui ha fet un repàs dels quatre anys de plantà de falles experimentals al claustre gòtic i renaixentista però que enguany la col-laboració amb la regidoría de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València es basa en visibilitzar i recolzar als artistes fallers municipals seleccionats, en aquets cas amb Ceballos&Sanabria i les seues dos falles que plantaran a la plaça de lAjuntament de València. Es fa una revisió de la seua producción artística que es pot veure en la sala 1 fins al 23 de maig del present any.Exposició que juntament amb “Rondalla del fang” de l’artista Antonio Segura, Dulk, es converteixen en punt de visita obligada pels amants de les Falles, tret d’eixida de les NO Falles actuals.
Per primera volta les Falles accedeixen a la cultura contemporània i la postmodernitat
Néstor Morente, comissari de l’exposició “El Somriure de les Falles” de Ceballos&Sanabria relata que per primera volta les Falles accedeixen a la cultura contemporània i la postmodernitat de la mà de José Luis Ceballos i Paco Sanabria amb nombroses falles plantades, quasi 50 en només 20 anys i 11 els concursos municipals guanyats per a la falla infantil de l’Ajuntament de València.
Morente agraïx al CCCC per acollir esta exposició, a Galiana com a regidor de Cultura Festiva per la assistencia i la col-laboració prestant obra, al coordinador Vicente Samper i a totes les persones que han participat en l’exposició, que titlla com a experimental, ja que no és una exposició del ninot , és una exposició antològica o retrospectiva de Ceballos&Sanabria. És per açò, que no ens trobem només amb quantitat d’art faller a l’ús només, sinó també com es construix una falla, però també material gràfic (esbossos a mà des de 2003) fundamental per a explicar la Història i la Festa de les Falles, declarada Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat. El fet de resultar triats fins a 11 vegades com artistes fallers municipals no podia faltar en esta exposició, que per primera volta part d’esta última doble falla “Saps qui soc? i També?”.
La plantà del diumenge
El comissari, per últim però no menys important assenyala la “peana” buida que ocuparà el ninot que la Fallera Major Infantil de València, Carla García Pérez, a manera “plantà” baix sostre, algo inèdit, instal-larà este diumenge.
Evolució de Ceballos & Sanabria
José Luis Ceballos, en nom dels dos artistes fallers agraïx als tres: al director del centre cultural, al comissari i al regidor per ser els “culpables” de què ells estiguen hui ací; i mostra el privilegi d’exposar en este museu que abans era escola de Belles Arts on van estudiar Mestres Artistes Fallers seus com Pepe Puche. També, conta l’anècdota que durant el muntatge han utilitzat material del mateix centre que estava resguardat a les antigues sales de la academia, que inclús al rótul es podia llegir “taller de buidat de motles”; fets que els han motivat més si cap, a realitzar esta mostra.
El que els artistes han volgut transmetre és l’evolució des del 2004 que venen fent falles infantils de manera autodidácta perquè són conservadors i restauradors encara que la seua obra es destruïsca (una “paradoxa”) en el seu treball, que a través d’altres artistes (Pepe Puche, Guillermo Rojas i més…) van aprenent i fent-se a ells mateixos el que fa que tinguen un segell i identitat plàstica pròpia , una cal-ligrafía. I tot esto es pot veure en esta sala 1 del CCCC: una part de producció artística fallera amb ninots que han vingut des d’Alacant de belleses del foc infantils, de falleres majors infantils de València, i d’altres comissions falleres com “Conde Salvatierra” o “Nazaret-Aras del Puente”. Un total de 22 figures d’un ventall de 15 anys, exposades per primera vegada baix el mateix sostre.
Encàrrecs fora de falles
L’altre espai és una sala més eclèctica amb encàrrecs que fan fora de l’àmbit faller com els de l’Ajuntament: cabuts de la ciutat que participen en la cavalcada de reixos i en la del Patrimoni; el gegant de l’associació de veïns de Patraix, figura de nuvis per a bodes i com no, part del que serà la falla-joc infantil municipal “Saps Qui Soc” i “També?” que es cremarà al carrer.
S’obri una porta per a la col-laboració més activa de l’Ajuntament en les exposicions dedicades als artistes fallers infantils
Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva, a la seua intervenció li dona les gràcies a José Luis Pérez Pont per obrir i deixar que entren les Falles a un centre de cultura, que hui per hui és algo complicat perquè encara no són considerades com a tal. També diferencia esta exposició de les anteriors que eren només de dissenyadors, i en esta són artistes fallers que no només les dissenyen . Valora l’aposta del CCCC pels artistes fallers infantils i li dona l’enhorabona a Ceballos&Sanabria, artistes molt Intel.ligents i molt reconeguts pel seu estil detallista; i que inclús tenen un pasdoble el que demostra la seua importància. Nomena també en el seu agraïment a Néstor Morente .
Galiana, continua el seu discurs afirmant que s’obri una porta per a la col.laboració més activa de l’Ajuntament en les exposicions dedicades a la qualitat “brutal” d’artistes fallers infantils; pel que espera que açò siga “el principio de una bonita amistad” dirigint-se al director del centre cultural.
Alejandro Lagarda i el orige del «Somriure de les Falles»
Ja en el torn de preguntes de la premsa que ha acudit a la presentació, els artistes comenten les ganes que tenen de sentir els nervis de plantar i d’escoltar entre el públic aquell de: “ahí t’has deixat un pelao”.
Davant de la novetat de la doble plantà, especifiquen que seran dos les falles separades, 3 metres una i 3 metres l’altra, al que afegeixen en to d’humor que “l’escampá també será doble”.
Referent als criteris d’elecció dels personatges per a cada una d’elles, són dos falles paritàries amb el mateix nombre de personatges femenins que masculins, partícips d’un joc en el qual sense la cartel-la del museu, la gent tindrà que endevinar qui és qui.
Paco i José Luis llancen un missatge als artistes que per primera vegada anaven a plantar a les Falles 2020: paciència que tot arriba i que no paren de treballar i pensar en els pròxims projectes amb la mateixa il-lusió perquè… «açò també passarà». Missatge que ja li van traslladar al seu becari que es va quedar amargat amb la cancel-lació de les Falles.
Quant al títol de l’exposició, “El Somriure de les Falles” té el seu orige en com va encunyar als ninots d’aquests artistes amb un gran somriure bé obert, el company de comunicació Alejandro Lagarda, fa sis anys a la seua publicació “Nou Parot”.
Davant la petició de salvar del foc el ninot de José Luis Berlanga, per ser el seu any cinematogràfic, el regidor Galiana respon que els ninots estan per a cremar-se, ja que és una petició que sempre sorgeix a les comissions falleres pel carinyo que se li agafa.
Més al nostre web
Vols deixar un comentari?